Funeral Ceremony Center by HofmanDujardin

A study of Dutch architecture seeks to give a twist to funeral centers as we know them today. This is HofmanDujardin, who is showing a new idea for a site designed for funeral ceremonies, which would integrate a design to be surrounded by nature and technological elements that would help pay tribute to the deceased.

Michiel Hofman and Barbara Dujardin, founding partners of HofmanDujardin, explain that the objective of this funeral center would be to give “a unique farewell and celebrate life”. Following a personal experience, the architects have initiated the project to give the deceased a beautiful farewell, celebrating their life and bringing back ceremonial elements of the past.

The Funeral Ceremony Center is divided into three rooms that have as their epicenter the area where the coffin would be found. Each room would be dedicated to a key moment in the funeral process, that is the gathering of friends and family, the actual ceremony of remembrance forms the second, followed by a third moment of social encounter.

“The lack of places for worthy send offs results in unease feelings during crucial moments in our lives. Naturally following our design philosophy Shaping Intuition®, focusing on the intuitive values of human beings, we designed a Funeral Centre which tries to break this discomfort. The design combines timeless qualities with elements of our modern ways of life.” said Michiel Hofman.

In the first room one would find a huge screen, or memory wall, where photos and videos would be projected, shared by family and friends, to form a lively collage celebrating their life.

The second space, which would be in the center of the funeral home, would be the place where the actual remembrance ceremony takes place. The room is shaped like a triangle, offering intimacy for both small and bigger groups. Behind, an expansive empty space opens towards a panorama of the surroundings. The shape implies a flow back towards nature, closing the circle of life.

Finally, the third and last room would have wooden walls to create a warm and comfortable atmosphere and would be dedicated to the last social gathering after the ceremony. “The way we say goodbye to our loved ones is a very personal decision. We designed a Funeral Centre which is specifically suitable for its function, and at the same time leaves room for interpretation. We think that sad moments in our life should be beautiful at the same time,” explains Barbara Dujardin.

Total
2
Shares