Wooden Tower of Lagos

Hermann Kamte & Associates reveals the first Wooden Skyscraper proposed in Africa. Lagos’s Wooden Tower is among the Winners of the Inaugural WAFX Prize. It is announced as one of the World’s most Forward-Looking Architectural Concepts and the Best Cultural Identity project of the Year.

Hermann Kamte & Associates unveils their proposal for a wooden residential tower in downtown of Lagos; the most populated city in Africa with more than 16 million inhabitants. The design of the skyscraper of more than forty thousand square meters was directed by the Architect by Hermann Kamte, CEO and founder of HKA | Hermann Kamte & Associates. The architect expresses that this architectural concept of wooden tower aims to improve the living conditions of the inhabitants of the city of Lagos.

The tower is a residential unit that develops around cultural and urban themes. The project located in Ikoyi, a luxury residential area, is built on top of an existing structure. The challenge was “How the roof of today can be the plot of tomorrow? How to build a new city above the existing one? What is plan B for the future? ”. The project focused on the reinvention of a new urban fabric with the hypothesis of a solution and sustainable construction with wood. In addition, the city has forest resources that can produce timber.

The existing “Abebe Court” is a complex of four structures. It consists of 4 bedrooms and 3 apartments spread over 4 floors. There are amenities: swimming pools, gym, tennis courts, children’s playground, parking lots, water treatment and sewage treatment and electricity generators.

The tower is organized in three blocks above an existing structure. Each block consists of six current floors. The envelope of each block corresponds to a particular Yoruba tribal symbol. The blocks are connected to each other by gathering space and sports or recreational activities for residents. From the bottom to the top, there are housing units with 1, 2, 3 and 4 bedrooms.

The height of the tower allows to benefit from “natural elements such as ventilation and lighting. The floors are surrounded by greenery and terraces. The building envelope is as sunscreen, beyond its cultural significance.

The greenery in the space creates beauty, sensitivity, naturalness, aesthetics and comfort for the residents. With its microclimate effect, it is a giant lung in the urban space which helps to reduce the surrounding pollution. The terraces allow you to enjoy the sky and the city, the beautiful landscape. The roof is a landscaped and living space; it has a restaurant and a garden.

In this project, the approach of the architect team was made in the consideration of; cultural parameters, the predominant and historic human group of the city of Lagos: Architecture and Yoruba Culture.

 

Total
3
Shares